De câte ori ai auzit expresia „Letting Go”?
Ți-ai acordat timp să te gândești ce înseamnă în profunzime acest concept, ce implică și la ce se referă?
Înțelepții lumii din toate timpurile menționează această cale a renunțării, cale pe care deseori în mentalitatea noastră vestică o confundăm cu renunțarea la viața însăși, la bucurii și dorințe, la obiective, familie și carieră. Nu se referă la renunțarea la viață, ci dimpotrivă se adresează bucuriei de a trăi cu adevărat. Ori de cate ori te afli într-o situație din care nu știi cum să ieși, în care nu poți lua o decizie coerentă, în care simți că viața nu mai are sens sau că trăiești pe pilot automat, te sfătuiesc să aplici acest concept în viața ta.
Cum începi să renunți la ceea ce nu îți mai servește?
Primul pas este să încerci să rămâi în prezent pe cât de mult posibil. Să observi cât de atentă ești la ceea ce se întâmplă în jurul tău și în interiorul tău.
Următorul pas este să rămâi în liniște, să poți sta câteva minute pe zi, fără să faci nimic, doar ascultând liniștea și observându-ți respirația sau gândurile. Poți începe o practică de meditație zilnică care să te ajute să te ancorezi în prezent și să aduci claritate în viața ta.
Pe măsură ce rămâi în prezent și în liniște, vei observa că lucrurile devin mai clare și mai limpezi și că vei putea acționa conform direcției pe care trebuie să o iei în viața ta.
Eliberează apoi conștient orice nu îți mai este de folos. Fie că sunt principii moștenite din familie, societate sau relații prezente, fie că sunt emoții și traume păstrate și ascunse bine în corpul fizic și emoțional pe perioade lungi de timp și pentru care a sosit momentul să plece. Ne putem adresa și situațiilor din viața noastră care ne țin din drumul nostru și calea către dezvoltare, precum și relațiilor sau persoanelor din viața noastră cu care drumurile noastre s-au intersectat până acum, însă pentru care a venit momentul să ne luăm la revedere, în acceptarea adevărului că singura constantă este schimbarea și că inclusiv oamenii din viața noastră sunt acolo pentru o anumită perioadă de timp.
Cumva această stare de renunțare aduce foarte multă liniște în minte și în suflet și ne ușurează călătoria în viață, astfel încât să ne putem bucura de fiecare clipă, fără să ne agățăm de obiecte, situații, cariere și persoane cu care nu mai rezonăm, astfel încât să creștem în dezvoltarea personală, creând totodată spațiu pentru oameni și experiențe noi.
Descoperă libertatea de a da drumul controlului
Renunțarea are de-a face și cu nevoia ego-ului de a controla propriile experiențe, emoții și gânduri, precum și acțiunile sau emoțiile celor din jurul nostru. Această nevoie de control este cea care creează un mare disconfort în modul în care experimentăm viața. Fără să conștientizăm propria nevoie de a controla, nu o putem elibera, iar viața va părea tot timpul o luptă, un conflict.
Fără să renunțăm la control nu se poate să trăim în armonie cu noi înșine și cu cei din jurul nostru. Nevoia de a schimba comportamentul partenerului de viață, a prietenilor, a părinților sau a colegilor noștri aparține părții din noi ce nu poate accepta că lucrurile se întâmplă așa cum trebuie, în locul și la momentul potrivit. Această împotrivire creează un conflict interior permanent și o stare de insuficiență și lipsă de satisfacție continuă.
Această cale a renunțării vine cu o curățare profundă exterioară și interioară și o conștientizare a stării permanente de schimbare a existenței noastre, într-o zonă de acceptare și împlinire.
Te sfătuiesc să meditezi la acest gând de renunțare și acceptare, astfel încât să integrezi acest concept în propriul tău ritm în viața ta, aducând astfel linișite și echilibru.
Namaste!