Bolile cardiovasculare provoacă 60% din decesele din România, de trei ori mai multe decât cancerul. Ce facem să ieșim din topul acesta nefericit?
Între afecțiunile cardiovasculare, hipertensiunea arterială este vinovată de cele mai multe decese între cele determinate de afecțiunile cardiovasculare. Aproximativ 30.000 de români mor în fiecare an din cauza urmărilor severe ale acestei boli. Dr. Ana-Maria Balahura, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Bucuresti, Asistent Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” București și Secretarul Societății Române de Cardiologie a precizat că ,,aceste decese ar putea fi prevenite prin trei pași simpli: măsurarea tensiunii arteriale, respectarea întocmai a tratamentului antihipertensiv și adoptarea unui stil de viață echilibrat”.
„Ucigașul tăcut”
Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune silențioasă, care, de cele mai multe ori, nu prezintă semne ori simptome. Mulți pacienți află că suferă de HTA doar când ajung la spital din cauza unor urmări severe – infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență renală, insuficiență cardiacă. ,,Ritmul actual al vieții, stilul de trai sedentar și alimentația nesănătoasă afectează sănătatea cardiovasculară, iar HTA a încetat să fie o boală a vârstnicului. Unul din șapte adulți între 18-24 de ani, unul din cinci între 25 și 34 ani, unul din trei între 35 și 44 de ani suferă de HTA.
Dincolo de incidența ridicată, foarte grav este faptul că aproximativ unul dintre cei cinci români care au HTA nu știu. Aceștia nu se tratează, nu își schimbă stilul de viață și se expun riscului dezvoltării de efecte severe ca cele menționate mai sus”, a afirmat medicul cardiolog.
Sfaturi pentru hipertensivi
„Ne dorim cu toții o Românie mai sănătoasă și o viață mai bună pentru toți românii. Fără să uităm toate neajunsurile care apasă pe sistemul românesc de sănătate, să privim cu atenție și la ceea ce poate face fiecare pentru propria stare de bine”, a spus dr. Ana-Maria Balahura, medic cardiolog, care oferă câteva sfaturi utile pentru a avea o inimă sănătoasă.
1.Măsoară-ți tensiunea arterială
Primul pas de prevenție este măsurarea tensiunii arteriale cel puțin în fiecare an dacă nu ne știm hipertensivi sau așa cum a recomandat medicul, regulat, dacă afecțiunea a fost descoperită. Când valoarea măsurată depășește 130/80 mmHg, este necesar să aveți o discuție cu medicul.
2.Urmează întocmai tratamentul prescris
Obiectivul tratamentului antihipertensiv este întotdeauna menținerea sub control a valorilor tensionale. De aceea este important să urmăriți, prin măsurare, dacă valorile sunt în țintele stabilite de medic. Mai jos sunt valorile țintă generale.
Cf. Ghidul de prevenție European Heart Journal (2021) https://academic.oup.com/eurheartj/article/42/34/3227/6358713
Respectați tratamentul exact așa cum a fost acesta prescris. Doar medicul poate interveni în siguranță, dacă este necesar.
De altfel și studiile cele mai noi arată că un tratament antihipertensiv intensiv a fost asociat cu un risc relativ de 34% mai mic de accident vascular cerebral și cu un risc relativ cu 32% mai mic de sindrom coronarian acut.
3.Adoptă un stil de viață echilibrat
Măsurile igieno-dietetice sunt parte integrantă a tratamentului antihipertensiv: mișcare susținută 30 min/zi, dietă bogată în fructe și legume, consum redus de alcool, nu mai mult de 5 g sare/zi, fără fumat, odihnă și bună dispoziție care să contracareze stresul inevitabil al vieții de zi cu zi.
Înlocuirea sării cu o alternativă cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată sau accident vascular cerebral anterior, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat anul acesta la Congresul Societății Europene de Cardiologie.
Sănătatea inimii – educație din copilărie
În opinia cardiologilor români, prevenția cardiovasculară trebuie făcută prin măsuri populaționale, măsuri care țin de dietă, de regimul de viață și care sunt esențiale, educația trebuind să înceapă încă din copilărie. Unele obiceiuri alimentare dezavantajoase, odată preluate și devenite a doua natură sunt mult mai greu de schimbat. Educația privind sănătatea inimii trebuie adresată pe larg de întreaga societate, nu doar de medici, implicând școala, familia, factorii decizionali de la diferite niveluri pentru a putea scădea incidența cazurilor. Pentru a avea o inimă sănătoasă și a o menține astfel, e nevoie și de controale regulate la medic.
Diagnosticul corect și la timp al hipertensiunii arteriale și al altor boli cardiovasculare poate evita complicațiile, iar pentru aceasta este nevoie de programe de screening care să fie eficiente. Venind în întâmpinarea nevoii de informare a românilor, pentru a contribui la creșterea conștientizării de către publicul larg a pericolului pe care îl reprezintă bolile cardiovasculare, implicit și hipertensiunea arterială, Societatea Română de Cardiologie derulează campania educațională „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. Obiectivul este să atragă atenția asupra acestei probleme și să crească gradul de recunoaștere cu privire la hipertensiunea arterială, care trebuie tratată corect.