Dupa noua luni de asteptare, acum esti cu bebelusul tau in brate! Il alaptezi si te minunezi cum o faptura atat de mica poate papa atat de mult
De ce este esential sa alaptezi?
Cu siguranta ai citit in toate cartile de puericultura si stii, cel putin teoretic, ca este esential pentru sanatatea micutului sa-l alaptezi exclusiv cel putin patru-sase luni! Eu iti voi da un exemplu personal: mi-am alaptat baietelul timp de un an si patru luni si, pana acum, nu a fost nici macar o zi bolnav! Argument mai puternic, nici ca pot sa-ti mai gasesc! Laptele matern nu poate fi substituit de nimic in lume! El contine o multime de anticorpi (imunoglobuline A) care ajuta sistemul imunitar al nou-nascutului sa lupte cu bolile ce-l inconjoara. In plus, apropierea mamei in timpul alaptarii ajuta la dezvoltarea afectiva a bebelusului, il linisteste, ii creeaza o stare de confort si siguranta.
Ce alimente favorizeaza colicile?
Colicile apar la bebelusii normali, fara nicio problema de sanatate. Ele debuteaza la aproximativ doua saptamani dupa nastere si trec de la sine in jurul varstei de trei-patru luni, cauza aparitiei nu se stie cu exactitate, dar se pare ca exista o legatura si cu alimentatia mamei din timpul alaptarii. Consumul frecvent al unor alimente (varza, broccoli, conopida, ceapa, ciocolata, cafea si lapte de vaca) poate accentua crizele de colici la cei mici.
Stimularea lactatiei.
Daca ti-e teama ca nu ai suficient lapte pentru bebelus, sunt cateva metode de stimulare a „productiei“ de lapte la care poti apela cu incredere. O prima conditie este sa consumi suficiente lichide: fie ca bei apa plata, ceaiuri, supe, ciorbe sau sucuri de fructe, acestea trebuie sa insumeze circa doi litri de lichide pe zi. Foarte bune pentru stimularea lactatiei (dar si pentru potolirea colicilor la bebelusi) sunt ceaiurile de fenicul, anason si cel de chimen. E foarte important sa ramai calma si linistita, deoarece stresul poate afecta alaptarea!
Asadar, ce papam, mami?
Alimentatia in timpul alaptarii nu trebuie sa difere prea mult de cea din timpul sarcinii. Pentru a stimula productia de lapte, trebuie sa suplimentezi aportul zilnic cu 500 calorii. Deci nu mananci pentru doi, nu te speria! De asemenea, mare atentie sa consumi multe lichide (de altfel, organismul tau ti-o va cere, caci ori de cate ori vei avea bebelusul la san, ti se va face instantaneu sete! Mananca iaurturi si branza, nu bea prea mult lapte, deoarece acesta contine o proteina alergenica. Limiteaza consumul de cruditati, acestea fermenteaza si pot accentua colicile puiutului. Nu manca condimentat (mai ales iute, gustul poate trece in lapte). Nu sari peste micul-dejun, te va ajuta sa fii in forma pe parcursul zilei.
Cerealele sa nu-ti lipseasca dimineata!