Dacă e să fii nemulțumită de felul cum arăți – pentru că obsesia modernă a pierderii în greutate este psihologic legată de proiecția externă, dar mai ales internă, a imaginii de sine – cred că primul pas este să (ne) răspundem la întrebările de mai sus. Ce anume ne împinge pe noi femeile, individual și colectiv, să ne dorim cu atâta ardoare și încrâncenare să slăbim?
Monica Neagu, consultant pe probleme de dietă și nutriție, merge dincolo de argumentele obișnuite pentru a răspunde la această întrebare „chinuitoare”.
Subconștient, cele mai multe candidate la pierderea în greutate se află sub vraja că acele kilograme în minus – fie ele 3, 5 sau 10 – vor pleca și vor lăsa în urmă mulțumire, pace și iubire de sine. Cu toate astea, atunci când greutatea în exces nu amenință sănătatea sau starea fizică a corpului, pot să garantez că slăbitul e doar un subiect de telenovelă pe care mintea o rulează încontinuu – ceea ce psihologii numesc ruminație obsesivă. Ce se întâmplă de fapt: când un aspect din interiorul nostru ne dă o dispoziție negativă și deci ne cere atenție pentru a fi analizat și vindecat – poate fi o rană emoțională profundă sau doar o nevoie sufletească neîmplinită – prima reacție feminină este să ne supărăm pe corpul nostru și să-l disprețuim. Mai întâi să-l blamăm că e prea „gras”, iar la un nivel următor, că e plin de defecte și vine, pe care le ducem să le „operăm” chirurgical. Acesta este și motivul pentru care multe femei nu slăbesc și doar rămân în faza de a se plânge de kilogramele în plus: dispariția lor le-ar lipsi de o temă principală cu care își țin ocupată mintea și o scuză pentru starea lor proastă de spirit. Atâta vreme cât te compari cu colega, vecina sau chiar vedeta pe care o urmărești pe social media sau la televizor, șansele să ai încredere în tine – fizic și mental – scad simțitor, iar demersul de a face ordine în viață și dietă pentru binele personal nici nu intră în discuție.
Așteptări realiste
Dacă nu faci parte din categoria celor de mai sus – cele veșnic la dietă, dar mai mult în mintea lor – înseamnă că ești una dintre femeile care vor să slăbească cu adevărat. Nu vorbim deci de cele care una spun și alta fac, ci de persoanele cu adevărat motivate să întreprindă o schimbare și care chiar trec la fapte, cu măsuri luate conștient. Dintre acestea, cunosc femei care își modifică alimentația și merg la sport în mod regulat – un motiv în plus pentru a scădea în greutate – și care, cu tot efortul susținut depus, nu se bucură de cine știe ce rezultate. E cazul femeilor care după 2-3 săptămâni de dietă draconică pierd cu greu 2 kilograme pe cântar și cele care după luni de antrenamente diverse – fie cardio, forță sau anduranță – au aceeași „colaci” în jurul abdomenului, de exemplu, sau aceleași coapse, brațe și gambe voluminoase de care se chinuiau să scape și în ziua 0.
Aceasta este categoria care se luptă cu propria constituție – „echipamentul” cu care aceste persoane sunt menite să supraviețuiască – doar pentru a descoperi că inteligența genetică originală nu este ceva cu care mintea ulterioară să aibă șanse de câștig. Indiferent că ne place sau nu, corpul fiecăruia e proiectat să funcționeze la anumiți parametri și aceasta este explicația pentru care unele persoane nu se îngrașă chiar dacă încearcă, iar altele nu slăbesc indiferent cât se străduiesc. Mai bine spus, există o limită personală de kilograme de care nu putem trece, indiferent cât ne-am lupta (cu morile de vânt). De menționat aici că această limită individuală se mai poate schimba de-a lungul vieții, hotărâtă însă tot de mecanisme interioare și nu atât de o voință exterioară. Mă refer la episoade semnificative din existența unei femei – fie psihice, precum o despărțire dureroasă sau o iubire arzătoare, fie fizice, precum o naștere sau un accident – care pot modifica total bioritmul și metabolismul preexistent, fie în sens negativ (acumulare de grăsime), fie pozitiv (pierderea țesutului adipos fără efort).
Pe pilot automat
Tot ceea ce am spus până acum nu este o pledoarie pentru lipsă de acțiune sau o scuză pentru a mânca orice și oricum, dat fiind că tendința de slăbire sau îngrășare e stabilită de genele și corpul fiecăreia. De-abia după ce înțelegem că nu influențele și comparațiile externe sunt cele care merită să stea la baza dorinței de a slăbi – ci chiar sunt neproductive – și după ce ajungem să ne cunoaștem propriul corp, cu punctele slabe și cele forte, putem spune că suntem în mod realist pregătite de a face pasul decisiv spre a stare de mai bine. Când ajungem, în sfârșit, în acest punct – iar asta implică, desigur, multiple încercări și tentative eșuate de a ne lua la trântă cu kilogramele proprii – descoperim un dialog mai profund și mai eficient cu trupul nostru. Atunci când predăm armele de atac (îndreptate, paradoxal, împotriva noastră) și deprindem arta comunicării pacifiste cu corpul, fără să-l forțăm și să-i mai suprimăm nevoile reale, se întâmplă o minune fără precedent: corpul se îndreaptă de unul singur către greutatea ideală, ca și cum o mașină merge pe pilot automat. Fără regimuri de înfometare, fără antrenamente epuizante, fără suplimente sau medicamente minune – doar cu grija de a-l hrăni corect, a-l mișca suficient și a-l prețui așa cum se cuvine, pentru că datorită lui experimentăm și ne bucurăm de această viață. Pentru unele dintre noi, alimentația potrivită sunt fructele și legumele, pentru altele, carnea și lactatele, iar exemplele și combinațiile pot continua la nesfârșit. Important este ca fiecare să-și găsească propriul stil de a mânca ce o face să renască, iar asta se traduce cel mai bine printr-un complex de strălucire a pielii, energie vitală și greutate, nici într-un caz prin faptul că are o măsură adolescentină la blugi.
În loc de epilog
Dacă ești una dintre femeile care se chinuie să slăbească fără să reușească, te vei regăsi cu siguranță undeva între rândurile de mai sus. Așa că în loc de a te pregăti de o tortură alimentară în plus și de o groază de bani aruncați pe fereastră, oferă-ți un răgaz de a îți trage sufletul. Abandonează pentru câteva săptămâni sau luni orice strategie nouă sau veche de a încerca să slăbești și începe să petreci timp de calitate în corpul tău, exact așa cum este. Fă plimbări în natură, fă activități care îți fac plăcere, fă dragoste, fă pace – și vei simți la un moment dat că ceva din interiorul tău îți va oferi o cale către echilibrul fizic și mental pe care nu l-ai mai cunoscut până acum.