Yoginii practică meditația sub diverse forme din cele mai vechi timpuri, iar în ultima perioadă, aceste practici au fost îmbrățișate de tot mai mulți oameni care își doresc să trăiască o viață în armonie.
Meditația este o practică ce folosește o tehnică specifică, cu scopul de a antrena mintea, atenția și conștientizarea astfel încât să putem accesa o stare de calm, liniște, claritate, detașare, stabilitate și intuiție.
Meditația nu este o abilitate complicată pe care trebuie să o dobândim, ci este, de fapt, ceea ce ne aduce înapoi la adevărata noastră esență, la ceea ce suntem cu adevărat, fără a analiza sau judeca în vreun fel. Meditația liniștește mintea obosită de zecile de mii de gânduri, astfel încât să putem experimenta cu adevărat viața dincolo de problemele de zi cu zi, dintr-o stare de conexiune profundă.
Meditația nu este despre a goli mintea sau a opri gândurile, așa cum deseori este greșit înțeles. Natura minții este aceea de a crea gânduri. Meditația este despre a ne conecta cu noi, a ne aduce în prezent, ieșind din starea de pilot automat, pentru a ne îmbunătăți viața, modul în care ne raportăm la ceea ce experimentăm, bucurându-ne sincer de fiecare zi, cu recunoștință.
Ce spun studiile despre efectele meditației
Beneficiile meditației sunt multiple: reducerea stresului, reducerea stării de anxietate, neliniște, o minte mai calmă, claritate, capacitate mai bună de concentrare, focus, atenție, îmbunătățire la nivelul stimei de sine, al comunicării, al puterii personale.
La nivel fizic, studiile s-au concentrat asupra modului în care meditația influențează o gamă largă de condiții, de la insomnia cronică la sindromul intestinului iritabil, migrene sau durere cronică, rezultatele indicând faptul că meditația modifică seminificativ modul în care corpul reacționează și totodată, modul în care pacienții gestionează situațiile în care se află.
Meditația este o unealtă foarte importantă pe care o avem la îndemână pentru a ne îmbunătăți sănătatea fizică, mentală și emoțională.
Încearcă și tu următoarea meditație:
Meditația martorului tăcut
Una dintre cele mai simple, dar eficiente tehnici de meditație este Silent Witness Meditation.
Se practică din șezut, cu picioarele încrucișate, sprijiniți pe o pernă care să ofere comfort și să ajute la menținerea coloanei drepte, astfel încât să nu punem presiune pe articulațiile genunchilor.
Spatele drept, gâtul în prelungirea coloanei, bărbia paralelă cu podeaua, fața relaxată.
Menținem ochii închiși, privirea către spațiul dintre sprâncene, aducând atenția asupra respirației.
Egalizează respirația și devino conștientă de fiecare respirație în parte, fără să devii atașată de rezultate. Dacă observi mintea plecând departe sau gânduri care te distrag, revino asupra respirației, păstrând atenția în interior, accesând o stare profundă de liniște.
E necesar ca meditația să fie practicată constant, pentru cel puțin 20 minute în fiecare zi, ideal și seara înainte de culcare, pentru a neutraliza efectele stresului acumulat peste zi.
Există multe alte tehnici de meditație, unele mai simple, altele mai complexe, dar fiecare dintre acestea, practicate zilnic au beneficii imediate asupra stilului de viață.