Momentul începerii diversificării alimentației micuțului trebuie ales cu mare grijă. Cel mai bine stabilești de comun acord cu medicul pediatru al copilului când să se întâmple marea schimbare.
Când începe să pape mâncarică?
Dragă mamică, probabil că ai un jurnal în care ți-ai notat câte kilograme a avut puiul de om la naștere, cum a fost prima noapte cu bebelușul la voi acasă și alte momente inedite. Prima lui linguriță de mâncare (semisolidă) trebuie neapărat imortalizată! Când începi diversificarea trebuie să ții cont de următoarele „condiții“: copilul să aibă cel puțin patru luni, trebuie să-și țină singur căpuțul și să poată stă în funduleț (sprijinit), pediatrul consideră că bebelușul este pregătit pentru „marea aventură“. Dacă ai posibilitatea, încearcă să alaptezi exclusiv bebelușul până la șase luni, abia apoi începe diversificarea. Dacă ai început deja serviciul, poti să încerci să-i faci cunoștință micuțului și cu alte gusturi în afară de cel de lapte.
Primele lingurițe
Se începe cu o linguriță de suc de mere galbene preparat în casă (o linguriță = 5 ml). Sucul va fi introdus progresiv la masa de la ora 10 dimineața, până se va ajunge la 50 ml de suc la o singură masă (prima zi 5 ml, a doua zi 10 ml, a treia zi 15 ml, și tot așa). După-amiază (ora 17) se va da o linguriță de suc de morcovi (cruzi), până se va ajunge la 30 ml (pe parcursul a șase zile).
Ce mai păpăm?
La două săptămâni de la începerea diversificării bebelușul este pregătit să pape piure de măr (la masa de la ora 10 dimineața). Se începe la fel, cu o linguriță pe zi, până ce puiuțul ajunge să pape un măr întreg. Seara, poate bea suc de morcovi, eventual amestecat cu suc de mere. După o lună de la începerea diversificării se pot face mâncăruri un pic mai „elaborate“: la 10 dimineața – un fruct ras (măr, banană), suc de portocale și biscuiți (fără gluten, fără zahăr) sau faină de orez. La ora 14 bebelușul papă supă-cremă de legume (se introduce treptat, de la o linguriță, apoi trei, cinci, până se ajunge la cantitatea de 50 ml). Seara poate bea din biberon suc de măr cu morcov. Ce mai poate bea bebelușul: apă, ceai de colici (chimen cu fenicul), lapte praf sau de la mamă. Mesele se completează cu lapte.
Ce mai avem voie?
La o lună și două săptămâni de la începerea diversificării adaugă în supă și zeama de pui (fiartă separat și introdusă progresiv – la început o linguriță, apoi, două, până la cinci lingurițe de carne. Se păstrează mesele constând în sucuri de fructe. După două luni de la diversificare, meniul micuțului va arăta astfel: la 10 – o masă de fruct (măr, banană, caisă, nectarină) cu biscuiți fără zahăr și gluten sau cu faină de orez; la 14 – supă/piure de legume (cartofi, morcov, dovlecel, ardei gras, broccoli) cu pui. Începe să-i dai ou – gălbenușul de ou se va introduce treptat, un sfert de gălbenuș de două ori pe săptămână, apoi câte o jumătate – de două ori pe săptămână, ajungându-se la un gălbenuș de două ori pe săptămână. După două luni și jumatate de la începerea diversificării include-i în meniu ficățel de pui bine pasat.
Când păpăm iaurt? Dar cereale?
După două luni și două săptămâni de când bebelușul a simțit și alte gusturi în afară de cel delicios de lapte, răsfață-l cu iaurt (2% grăsime). Dă-i iaurtul la masa de la ora 18, astfel: amestecă-l cu biscuiți fără zahăr și gluten sau cu fulgi de orez și cu puțină banană (dacă are scaune moi) sau măr (dacă e mai degrabă constipat). Poți alterna, într-o seară să-i dai iaurt, în altă seară o masă de cereale (fără zahăr și gluten) cu lapte încorporat – se prepară cu apă plată. Se poate introduce și brânzică de vacă pregătită în casă.