Faringita este o afecțiune reprezentată de inflamația membranelor mucoase care acoperă partea din spate a gâtului sau faringelui. Această inflamație provoacă durere în gât, disconfort, uscăciune și dificultăți la înghițire.
Cauzele faringitei includ infecții virale (cu adenovirus, rinovirus, virusul gripal, paragripal, coronavirus), dar și infecții bacteriene (cu streptococul beta-hemolitic de grup A, Haemophilus influenzae, stafilococ, pneumococ). Și totuși, nu numai virusurile și bacteriile pot cauza faringită, ci și expunerea repetată la factori iritanți (fumul de țigară, noxe, substanțe chimice sau agenți medicamentoși) precum și boala de reflux gastroesofagian. Dar revenind la infecția virală, o vom menționa în mod deosebit pe cea cu virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoză, o boală contagioasă care provoacă o serie de simptome asemănătoare gripei. Virusul se poate răspândi prin salivă, astfel încât o persoană îl poate contracta folosind ustensile și tacâmuri contaminate, prin expunerea la tuse și strănut sau prin sărut. Cunoscută și sub numele de „boala sărutului”, mononucleoza afectează mai ales adolescenții și adulții tineri, dar afectează și copiii.
Factorii care pot crește riscul de faringită al unei persoane includ antecedentele de alergii sau infecții sinusale frecvente, fumatul dar și expunerea la fum (fumatul pasiv).
Cum se transmite?
Atât formele virale cât și cele bacteriene ale faringitei sunt contagioase. Germenii care provoacă faringita tind să trăiască în nas și în gât. Când o persoană infectată tușește sau strănută, eliberează în aer mici picături care conțin virusul sau bacteriile. O persoană se poate infecta inspirând aceste picături, atingând obiecte contaminate și apoi atingându-și fața, consumând alimente și băuturi contaminate. Acesta este motivul pentru care este esențial ca o persoană să se spele pe mâini înainte de a manipula mâncarea sau de a-și atinge fața.
Care sunt simptomele comune
Principalul simptom al faringitei este o durere uscată în gât sau mâncărimea. În funcție de tipul de infecție pot apărea simptome suplimentare, de răceală sau gripă.
Simptomele faringitei virale includ tusea, durerea de cap, strănut, frisoane, iritația ochilor, amigdale inflamate, noduli limfatici inflamați și o alterare a stării generale.
Faringita asociată cu mononucleoza poate avea simptome suplimentare, inclusiv dureri abdominale (în special în partea stângă, sus), oboseală copleșitoare, apetit scăzut.
Simptomele faringitei bacteriene pot include durere semnificativă la înghițire, ganglioni limfatici inflamați, pete albe vizibile sau puroi pe spatele gâtului, amigdale inflamate și roșii, durere de cap, durere abdominală, oboseală, greaţă, vărsături, erupție cutanată.
Cum ne tratăm?
Tratamentul adecvat al faringitei diferă în funcție de cauza producerii ei. Dacă este vorba despre o infecție bacteriană, medicul poate prescrie antibiotice orale care vor ajuta la reducerea simptomelor și la prevenirea complicațiilor, cum ar fi febra reumatică.
Este esențial ca tratamentul cu antibiotice să fie urmat cu strictețe, așa cum este el prescris, pentru a elimina complet infecția și pentru a preveni reinfectarea.
Faringita virală nu răspunde la antibiotice și, de obicei, se vindecă singură în 7-10 zile. Cu toate acestea, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, pot ajuta la reducerea durerii și a febrei.