De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge (28 mai), venim cu vești bune: cancerele de sânge pot fi vindecate! Prin transplant de celule stem hematopoietice. Citește în rândurile următoare cum este posibil și cum poți ajuta și tu să salvezi o viață!
În fiecare an în lume, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu cancere de sânge (leucemii, limfoame, mieloame) sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar.
Pentru mulți dintre pacienți, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană rudită sau neînrudită este singura lor soluție terapeutică. Donatorii sunt căutați mai întâi printre frații și surorile pacientului, însă doar în 25% din cazuri există compatibilitate între aceștia. În celelalte cazuri, pacienții au nevoie de o persoană neînrudită compatibilă care să le doneze celule stem hematopoietice. Pentru a găsi o persoană compatibilă din zona geografică unde își are originea pacientul, majoritatea țărilor și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Din păcate, în România, pentru unul din trei pacienți nu există niciun donator compatibil, de aceea este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular au două mesaje importante de transmis:
1.Este o nevoie acută de un n umăr mare de români care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
2.Din acest an, în România, sunt disponibile terapiile celulare CAR-T pentru pacienții cu cancere de sânge.
Dar să începem cu noțiunile de bază
Ce sunt celulele stem hematopoietice?
Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt capabile să se trans forme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduva osoasă a oaselor mar și late. Ele sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia și alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Ce este Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice?
Este instituia responsabilă cu coordonarea și supravegherea activităților de recrutare, testare și donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți. Misiunea sa este de a căuta, identifica și asigura la standarde internaționale, cel mai potrivit donator pentru fiecare pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există un donator înrudit. Registrul creează și gestionează o bază de date cu persoanele care și-au dat acordul să fie potențiali donatori de celule stem hematopoietice.
Cine se poate înscrie în acest Registru? Cine poate deveni super erou?
Potențialul donator trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-să aibă o vârstă între 18 și 45 ani;
– să aibă o stare de sănătate foarte bună, fără boli autoimune, boli hematologice ori insuficiențe majore (renale, hepatice, cardiace etc), să nu aibă antecedente de cancere de sânge în familie.
– să nu fie înscris într-un Registru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din altă țară.
Înainte de a deveni eligibil pentru donare, potențialului donator i se face o evaluare completă a stării de sănătate. 20% din donatorii compatibili nu mai pot dona deoarece se descoperă că suferă de afecțiuni contraindicate.
Cum te poți înscrie în Registrul Donatorilor? Sunt două modalități prin care o poți face.
Fie te programezi la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și ți se recoltează sânge pentru analize, fie completezi un formular on-line, accesând www.registru-celule-stem.ro, secțiunea „Implică-te” și primești acasă o trusă de recoltare (din mucoasa bucală), apoi trimiți plicul sigilat la Registru. Trimiterea prin curier este fără costuri suplimentare. După verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere de către personalul medical specializat vei primi o scrisoare de confirmare a înscrierii. Pot însă trece luni sau ani până când vei fi chemat să donezi celule stem hematopoietice sau e posibil să nu donezi niciodată.
Ce se întâmplă dacă ești selectat să donezi celule stem?
În primul rând ți se va solicita dreptul de a dona efectiv și ți se va preleva o probă de sânge pentru analizele de verificare. Programarea donării se face în funcție de timpul disponibil și necesitățile pacientului. După donare vei rămâne în evidențele Registrului pentru o perioadă de cinci ani și ți se va efectua un bilanț al stării de sănătate. Vei rămâne în baza de date până la vârsta de 60 ani.
Fă cunoștință cu un super erou! El a donat celule stem hematopoietice
Ionuț Petre, medic rezident endocrinolog era student la Medicină în 2015 când s-a înscris în Registrul donatorilor. Anul trecut în luna iulie a primit un telefon de la Registru că ar putea fi compatibil cu cineva. Iată ce ne mărturisește Ionuț: „Am primit vestea cu mult entuziasm și din fericire, pentru că sunt bucureștean, am putut să mă duc chiar a doua zi la Centrul de Transfuzie pentru a fi retestat. După trei săptămâni am primit vestea că sunt compatibil cu persoana respectivă care are nevoie de un transplant de celule stem. Apoi am organizat o spitalizare de o zi la Spitalul Fundeni unde s-au făcut câteva analize pentru a se asigura că sunt într-o stare bună de sănătate. Am fost acceptat și m-am internat la sfârșitul lunii august la Spitalul Fundeni. Procedura de recoltare de celule stem presupune o internare de circa cinci zile în care se administrează un factor de stimulare pentru a ajuta celulele stem să ajungă în sistemul periferic. Există niște reacții adverse dar sunt minore- eu personal m-am simțit foarte bine. Procedura de recoltare este asemănătoare donării de sânge, dar mai îndelungată. La o săptămână după această recoltare am participat și la o competiție sportivă și m-am simțit foarte bine. Aș vrea să îndrum pe toată lumea să se înscrie în Registru, să nu aibă temeri legate de procedură și aș vrea să mai spun că mă bucur foarte tare că în România se face această procedură de transplant de celule stem hematopoietice și că avem infrastructura necesară pentru a o face la standarde europene”.
Tratament revoluționar pentru pacienții cu cancere de sânge, disponibil și în România
Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament ce folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și distruge celulele tumorale. Terapia este disponibilă la Institutul Clinic Fundeni (singurul centru acreditat pentru acest gen de terapii) și se decontează de către CNSAS. „vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament clasic, este o terapie
În loc de concluzie
Ionuț Petre, donator de celule stem hematopoietice ne aduce un mesaj simplu și plin de compasiune: „Stă în puterea noastră, a tuturor să promovăm donarea de celule stem și să nu vă fie frică să vă înscrieți în Registru pentru că procedura de recoltare nu este dureroasă și eu sunt dovada că totul a mers foarte bine.”