Aproape toti suntem afectati de alergia sau de intoleranta alimentara: 1% dintre adulti si 3% dintre copii au alergii alimentare diagnosticate.
Asadar, este necesar sa se diferentieze alergia alimentara de intoleranta alimentara. Alergia alimentara este raspunsul anormal, patologic, la ingerarea unui aliment si e declansata de o reactie specifica a sistemului imunitar. Ea se manifesta printr-o serie de simptome caracteristice. Intoleranta alimentara este tot un raspuns anormal la un tip de aliment, se poate manifesta in mod similar cu alergia, insa este declansata de o serie de mecanisme care sunt diferite de cele imunitare, responsabile de alergii. Astfel, persoanele care au alergii alimentare trebuie sa identifice factorii declansatori ai alergiilor si s-o previna, deoarece aceste alergii (in general usoare) pot imbraca si forme severe si, in cazuri exceptionale, pot fi fatale.
Alimentele cu potential alergenic. La copiii sub doi ani alergiile cele mai multe se fac la: peste, nuci, oua, alune si lapte, iar formele pot varia de la simpla urticarie, pana la socul anafilactic. Exista fructe care pot produce alergii: piersicile, kiwiul, capsunile etc. Aditivii alimentari pot declansa alergii la unii copii, asa ca mami, citeste cu foarte mare atentie etichetele produselor pe care i le dai micutului tau! Sulfitii, de exemplu, sunt foarte periculosi si pot cauza simptome care pot pune viata copilului in pericol! Pentru evitarea reactiilor alergice este necesar sa se elimine alimentele alergene, iar in cazul in care alergia imbraca forme severe, agresive, este necesar ca mama sa anunte medicul care consulta copilul de ce tip de alergie sufera cel mic (asa cum suna diagnosticul pus de medic) si sa aiba mereu la ea o trusa de prim ajutor (de obicei medicamentul antidot recomandat de medic) pentru cazuri de urgenta.
De urgenta! Cheama de urgenta medicul pediatru daca copilul tau are urmatoarele simptome de alergie alimentara: tumefactia buzelor, a cavitatii bucale, a limbii, fetei sau a gatului, eruptie pe piele, prurit ocular, eczeme, stranut, congestie nazala sau secretii, tuse cronica, tulburari de respiratie, astm bronsic, greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, crampe. Daca tu suferi de o anumita alergie alimentara trebuie sa iei masuri suplimentare pentru a reduce riscul aparitiei alergiei la puiul tau. Alapteaza-ti bebelusul cat mai mult! Acest lucru intareste sistemul imunitar al bebelusului. Atunci cand alaptezi, elimina din alimentatie arahidele si nucile, evita pe cat posibil ouale, laptele de vaca si pestele. Nu incepe diversificarea inainte de varsta de sase luni si nu-i da produse lactate mai devreme de varsta de un an si nici oua pana la varsta de doi ani.