Nu-ti forta copilul sa „pape tot”, nu-l incuraja sa fie un mancacios!
Bebelusi rotofei
Din nefericire, nici copiii foarte mici nu sunt feriti de tendinta de a deveni obezi. Unii chiar se nasc obezi (aici intervine si factorul ereditar). Mai mult de 10% dintre copiii pana in trei ani au prea mult tesut adipos in organism. De aceea este foarte important sa alaptezi la san bebelusul cel putin pana la varsta de 6 luni. Alaptarea, printre multe alte beneficii, cum ar fi protejarea copilului impotriva infectiilor, scade riscul aparitiei obezitatii la copii. Formulele de lapte praf pot fi o alternativa buna atunci cand nu exista posibilitatea alaptarii, dar trebuie sa fii foarte atenta sa nu-l hranesti in exces!
Si daca este prea rotofei?
Daca ai impresia ca bebelusul tau a luat prea mult in greutate, consulta medicul pediatru al copilului. El iti poate spune ce poti face pentru ca puiul tau sa nu se ingrase prea mult. Daca a inceput deja diversificarea, probabil iti va recomanda sa reduci mesele de fainoase.
Ajuta-l sa aiba o greutate normala!
Nu-ti lasa copilul sa consume mancare de tip fast food, dulciuri concentrate si sa bea bauturi carbogazoase. La masa, nu-i pune portii uriase si nu-l forta sa termine tot din farfurie. Nu-i da niciodata sa manance in fata televizorului, nu va fi atent la ce mananca si senzatia de satietate va intarzia sa apara, el consumand mai mult decat are nevoie. De asemenea, privitul excesiv la televizor il va obisnui cu un stil de viata sedentar. Fii un exemplu pentru el si adopta un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si invata-l sa indrageasca sportul. In loc sa-i oferi recompense „culinare“ atunci cand te asculta („Iti ia mama bomboane daca-ti faci temele!“), promite-i ca iesi cu el in parc si faceti cat mai multa miscare (va plimbati cu rolele, cu bicicletele, jucati volei etc). Respecta orele de masa si nu-l lasa niciodata sa sara peste micul dejun, principala masa a zilei.
Masuri practice pentru copii grasuti
Daca copilul tau este supraponderal, mergi cu el la medicul pediatru sau la endocrinolog. Specialistul iti va da cateva recomandari privind dieta micutului si-ti va sugera sa faca mai multa miscare. Solutia nu este in niciun caz infometarea, ci reducerea numarului de calorii consumate zilnic. Se vor evita alimentele bogate in calorii si sarace in substante nutritive. Supravegheaza-i greutatea saptamanal, pentru a sti cum evolueaza.
Implicatiile obezitatii la cei mici
Un copil supraponderal are toate sansele sa devina un adult supraponderal. El va fi predispus la hiperglicemie (un semnal de alarma pentru diabetul zaharat de tip 2), niveluri crescute ale enzimelor hepatice (lezarea ficatului), tulburari de respiratie, probleme articulare, depresii si lipsa respectului de sine.