De când am devenit profesor de yoga am fost fascinată de practicile de curățare energetică. De curând am descoperit minunatele efecte ale baghetelor de fumigații și intuiția m-a îndrumat spre crearea lor. În rândurile ce urmează îți voi împărtăși din cunoașterea mea și-ți voi arăta, pas cu pas, cum poți realiza și tu asemenea baghete.
Conectarea cu natura ne poate aduce multă liniște sufletească, eliberarea stresului, dar și apropierea de efectele miraculoase ale plantelor. Recunosc, dintotdeauna am fost fascinată de plante și am căutat să descopăr cum le pot folosi pentru a avea o stare de sănătate mai bună. Foloseam plantele medicinale pe care le culegeam din excursiile mele la munte pentru a le usca și a le folosi în ceaiuri delicioase și miraculoase. Le lăsam cu grijă la uscat pe ziare vechi, apoi le puneam frunzele sau florile uscate în borcane sau pungi de hârtie și le foloseam cu plăcere ori de câte ori aveam nevoie. Acasă la mine găsești oricând ceaiuri din plante culese de mine: mușețel, mentă, sunătoare, coada șoricelului, fructe de măceșe, flori de soc, lavandă, trandafiri de dulceață și multe alte minuni ale naturii. De curând, însă, am început să culeg plante pentru confecționarea baghetelor de fumigație. Fiind profesor de yoga, la începutul claselor, cât și la sfârșit realizez o practică de curățare a energiilor spațiului. De cele mai multe ori se folosesc bețișoarele de palo santo sau baghetele de salvie. Eu o să-ți mărturisesc de ce nu prea le mai folosesc și de ce am avut această chemare de a face propriile baghete de fumigații din plante de sezon, specifice țării noastre. Dar, în primul rând, să ne lămurim ce sunt aceste baghete și la ce folosesc.
Ce sunt, de fapt, baghetele pentru fumigație?
M-am documentat, m-am lăsat inspirată de natură și iată ce vreau să împărtășesc și cu tine. În ciuda popularității lor în lumea spirituală, mulți oameni nu știu încă ce sunt aceste baghete din plante și la ce folosesc ele, de fapt. Baghetele pentru fumigații sunt utilizate de mii de ani în ceremoniile de purificare practicate de unele popoare indigene din America și implică arderea unor ierburi sacre pentru purificarea și binecuvântarea spirituală. În zilele noastre, oamenii din întreaga lume au început să ardă bețișoare parfumate sau tămâie ca practică religioasă și nu numai, ca stil de viață, dincolo de tradițiile religioase sau culturale.
De ce nu palo santo sau salvie albă?
Bețișoarele de Palo Santo au devenit extrem de populare în ultimii ani, lucru ce începe să amenințe arborele de Palo Santo care este în pericol de dispariție. Aceasta pentru că cererea globală este foarte mare și resursele sunt aproape „jefuite” de oameni fără scrupule pentru producerea lor. Vechile ritualuri șamanice de recoltare a lemnului de palo santo nu mai sunt respectate și copacii devin din ce în ce mai rari și pe cale de dispariție. Cât despre salvia albă, această plantă sacră amerindiană nu mai este, demult, sacră, ea fiind cultivată în zone industrializate pentru practici spirituale.
Cum îți faci propriile baghete din plante?
Cel mai potrivit este să alegi plante de sezon și din proximitatea ta. Este vital să alegem plante din regiunea noastră pentru practicile noastre spirituale pentru că acestea vibrează pe aceeași frecvență cu noi, dacă pot spune așa.
Fie că vrei să purifici energiile casei sau să meditezi, gândește-te la impactul pe care îl ai asupra ecosistemului. Nu ne putem numi ființe spirituale dacă acțiunile noastre duc la distrugerea florei și faunei sacre sau nu. Așadar, te invit să-ți reinventezi propria spiritualitate care te conectează cu mama Pământ la un nivel mai profund.
Îți poți cultiva propria ta grădină (în ghivece dacă nu stai la casă), poți culege responsabil plantele din zonele unde știi că nu este poluare.
Când le culegi, simte o stare de recunoștință și gratitudine față de plante și de ajutorul lor. Asigură-te și documentează-te asupra plantelor ca să știi exact ce culegi și ce beneficii au. După ce ai cules plantele și știi și beneficiile lor, combină-le după nevoile tale. Lasă-le la uscat o zi pe un ziar sau pe coli de hârtie undeva într-o cameră, dar nu direct sub razele soarelui, apoi, fără să fie uscate complet, combină-le după propriu plac și leagă-le, nu foarte strâns, dar nici prea larg cu ață sau sfoară din bumbac. Lasă-le tot pe un ziar la uscat și abia după câteva zile le poți folosi.
Mare atenție, atunci când aprinzi baghetele este nevoie să le supraveghezi în permanență. Ține mereu o tăviță de metal sub ele pentru a nu cădea cenușa sau bucățele din plante arzând prin cameră. Eu folosesc pe post de tavă o scoică mare pe care o plasez sub baghetă. Mergi prin încăpere și afumă camera, făcând cu bagheta mișcări circulare, în sensul invers acelor de ceasornic cu intenția de a curăța toate energiile grele din spațiul respectiv.
În video-urile de mai jos am folosit următoarele plante pentru baghetele de fumigații:
Crenguțe de tuia – cedru (am îndepărtat fructele pentru că acestea au tendința să explodeze și e pericol de incendiu): curăță și purifică, în timp ce sporește energia pozitivă într-un spațiu.
Lavandă: aduce calm și liniște, folosită pentru curățare, protecție, fericire, vindecare, purificare, liniște.
Salvie: purifică energia și aduce energii proaspete, benefică în meditații, purificare.
Trandafiri: aduc armonie și iubire
Iată ce plante mai poți folosi pentru baghete și ce beneficii au:
Rozmarin: elimină bolile cauzate de viruși și bacterii, revigorează.
Busuioc: curăță energiile negative, are efect calmant.
Mușețel: elimină energiile negative și aduce noroc.
Mentă: calmează gândurile.
Bețișoare de scorțișoară: aduc abundență, înțelegere în relații.
Cimbru: atrage banii, abundența.
Ienupăr: purificare, revigorant atât pentru corp, cât și pentru minte.