Reuniunile și tradiția cadourilor de sfârșit de an pot pune presiune pe buget. Noi suntem aici cu câteva idei simple care să vă salveze griji și bani.
Fie că găzduim sau suntem invitați la masa de Crăciun, cu familie și nepoți sau cu prieteni și vecini – cu toții știm că o parte peste care nu putem sări sunt bradul și cadourile de sub el. Cutii mari, mici și mijlocii, frumos împachetate cu fundițe, sau pungi strălucitoare care-ți fură privirea sunt parte din atracția acestor zile magice. Și nu doar pentru copii, căci indiferent că ai 5, 35 sau 70 de ani, toată lumea se bucură să primească acum o surpriză, în semn de iubire din partea celor dragi.
Pentru multă lume însă – mai ales în ultimii doi ani de cumpănă – bugetul s-a împuținat, iar bucuria Nașterii Domnului, serbată de creștini de mai bine de două milenii, se poate transforma în stres: alergătură, pregătiri și cheltuieli care ne ocupă mintea și timpul și nu ne lasă să ne relaxăm. Și în loc de a ne așeza tihniți la masă, alături de cei dragi, și de-a rosti cu voce tare sau în gând o rugăciune de recunoștință, ca să ne tragem sufletul după un an greu încercat, se prea poate, din păcate, să ne încerce sentimente de tristețe, disperare și neîncredere în viitor, fix în ziua de Crăciun.
Dacă ți se întâmplă și ție acest lucru – ca o zi care trebuia să fie fericită să nu fie deloc una bună în realitate – suntem aici cu un plan de acțiune care să te ajute să îți păstrați optimismul și buna-dispoziție la sfârșit de 2021. Cum?
Îți prezentăm câteva idei simple în cele ce urmează:
Gătește cu dragoste
Oricine a avut responsabilitatea de a-i hrăni zilnic pe cei din jur – mamele și bunicile știu asta prea bine! – consideră a pune și a strânge masa o datorie onorabilă, dar totuși o sarcină dificilă și de multe ori plictisitoare. Dar haide să schimbăm acest lucru în prag de Sărbători: înainte să ne suflecăm mâinile în bucătărie și să ne apucăm de preparat sarmale, piftie, tobă, lebăr, salată de bouef, fripturi, cozonaci și orice altă rețetă mai dorim, să stăm câteva minute să ne liniștim mintea și gândurile. Și în loc de grabă, griji și stresul de a ieși totul repede și bine, să simțim că avem răbdare, pace și drag de a găti în inima noastră. Orice bucătar sau bucătăreasă știe că starea pe care o are atunci când face de mâncare se transmite mai departe, așa că bucatele sunt mai gustoase și atmosfera mai fericită atunci când se gătește cu dragoste, indiferent de ce și cum puneți pe masă.
Mergi la Târguri de Crăciun
Cadourile pe care le facem nu este nevoie să fie scumpe și grandioase, chiar dacă asta vedem în reclame și în filme. Anul acesta este momentul să ne reamintim că „intenția contează” și să alegem mici surprize simpatice și deloc costisitoare, realizate de producători locali și meșteri artizanali care își expun produsele în cadrul expozițiilor și târgurilor special organizate înainte de Crăciun. Fie o delicatesă locală – brânzeturi, ghiudemuri, jumări, murături, marmelade sau prăjituri aduse din zone diverse ale țării – fie o jucărie sau un obiect lucrat manual, chiar și o căciulă sau un fular împletit de mână – toate sunt lucruri originale pe care le poți așeza cu mândrie direct pe masa festivă sau sub bradul împodobit.
Fă un gest frumos pentru cineva
Dacă vrem să fim într-adevăr în atmosfera sfântă de Crăciun, a fi generoși și buni fără un scop este un bun punct de pornire. A duce o porție de mâncare caldă unui vecin care nu-și poate găti, a dărui o pâine și o portocală unui om al străzii sau a ajuta un bătrân care nu-și poate face singur piața cu o plasă de cumpărături sau un medicament aduse la ușă poate fi cea mai mare „pomană” (cum spune românul) pe care o putem face. Iar dacă nu ai ceva concret de oferit, nu uita că un zâmbet și o vorbă bună valorează chiar mai mult pentru un suflet singur de Sărbători.