„A încerca să schimbăm lumea înainte de a ne schimba conceptul despre noi înșine înseamnă a lupta împotriva firii lucrurilor. Nu poate fi vreo schimbare exterioară până ce nu e o schimbare interioară. Precum înăuntru, așa și afară.”(Neville Goddard)
Când spui dezvoltare personală probabil că-ți vin multe lucruri în minte. Și probabil că toate sunt corecte, nu este nimic greșit, acest proces de redescoperire este unic și personal. Acest proces începe cu…introspecția. A sta și a vorbi sincer cu tine.
A deveni o versiune mai bună a ta înseamnă a-ți schimba în bine viața, a-ți păstra sănătatea și starea de bine, a-ți rescoperi punctele forte și pe cele slabe și a face schimbări mici în viața ta care-ți vor schimba felul de a gândi și în felul acesta îți vor îmbunătăți viața.
Ceea ce consideri tu a fi o evoluție de sine, pentru cineva poate arăta cu totul diferit. Un singur lucru nu se schimbă și este același pentru toată lumea: auto-reflecția. Și despre acest subiect este vorba în rândurile ce urmează.
Identificarea nevoii tale de îmbunătățire
A deveni mai bun(ă) este unul dintre acele obiective după care toată lumea tânjește, dar nu toți își dau seama cât de multă nevoie au să-l îndeplinească. Iată câteva semne care-ți vor indica faptul că ai nevoie să pășești (sau să continui) pe această cale către dezvoltarea personală și împlinirea de sine.
Ai câțiva prieteni adevărați?
Să ai prieteni, chiar și în număr mai mic, este foarte important pentru menținerea stării tale de sănătate și de bine, știi? Cu prietenii adevărați poți vorbi despre orice, te poți baza pe ei, poți avea sprinjinul lor atunci când sănătatea ta mentală este critică și ei te pot ajuta să devii mai bună, așa cum și tu, la rândul tău, îi motivezi pe ei. Dacă îți dai seama că nu prea ai prieteni apropiați, ci numai cunoștințe, poate că este timpul să te uiți în primul rând la tine și la viața ta și să afli de ce se întâmplă acest lucru. Acesta este un semn comun că ai nevoie să lucrezi mai mult cu tine și să descoperi originea acesti probleme legate de lipsa prietenilor.
Ai prea puțină răbdare
Răbdarea este o virtute, nu toată lumea o are. Dar nu folosi asta ca pe o scuză de a ignora problema, ci ca pe un semn că e nevoie să lucrezi mai mult cu tine. Răbdarea nu este comodă, dar dacă pe măsură ce trece timpul ai din ce în ce mai puțină răbdare, este foarte posibil să ai o luptă interioară de care nu ești conștientă încă.
Ai din ce în ce mai multe obiceiuri nocive
Obiceiurile nesănătoare sunt un alt semn că e timpul pentru practici de dezvoltare personală. Ele înseamnă orice acțiuni care îți afectează sănătatea fizică și mentală, de la abuzul de substanțe, la mâncatul compulsiv, procrastinarea sau sedentarismul. Mulți oameni constată că atunci când încep să reflecteze și să lucreze cu ei, acele obiceiuri nocive dispar ușor-ușor.
Îți pierzi interesul pentru diverse lucruri
Acesta poate fi, de asemenea, și un semn de depresie, dar în aceeași măsură poate fi faptul că ai nevoie de puțină dragoste și grijă de sine. Atunci când ți pierzi interesul pentru lucrurile care te pasionau sau îți lipsește motivația pentru a deveni o variantă mai bună a ta este un semn clar că trebuie să schimbi ceva în viața ta/ este un semn că a dispărut pariunea din viața ta: pasiunea pentru vise, pentru viață, pentru oamenii și lucrurile din jurul tău.
De ce introspecția?
În primul rând, introspecția nu are reguli sau limite. Nu există greșeli. Este spre binele tău, așa că o faci în felul în care să te simți confortabil. Auto-reflecția este o modalitate de a-ți observa viața, de a-ți examina acțiunile și de a-ți pune întrebări care să te ajute să te înțelegi mai bine. Este ușor să observi gândurile și motivațiile tale la un nivel superficial. Ești atât de ocupată cu viața ta că nu ai timp să te gândești profund și să analizezi de ce faci unele lucruri sau de ce nu le faci.
Prin introspecție mergi în profunzime și înțelegi cu adevărat cum „funcționezi” și care sunt emoțiile tale. În schimb, această abordare te poate ajuta să vezi mai bine unde greșești și cum să-ți îmbunătățești viața. Poți folosi autoanaliza pentru multe situații, de la obiectivul pierderii unor kilograme în plus până la îmbunătățirea stării mentale, reducerea stresului și anxietății. Auto-analiza poate îmbunătăți stima de sine, îți poate aduce mai multă încredere și te poate susține în atingerea țelurilor. Și, bineînțeles, după cum vei citi mai departe, va fi foarte utilă în această călătorie minunată spre sine.
Beneficiile introspecției și îmbunătățirii de sine
Iată ce poți schimba în bine în viața ta odată ce devii conștientă de puterea personală (prin autoanaliză).
• Poți descoperi și reduce tiparele negative ale minții. Primul motiv al introspecției te poate ajuta în dezvoltarea personală pentru că-ți vei identifica propriile tipare negative. Cu toții le avem, așa că nu te descuraja! Important este să le identifici pentru a putea lucra la schimbarea lor. Tiparele negative pot obiceiurile nocive în stilul de viață (lipsa activității fizice, alegeri alimentare greșite, relații toxice etc). este important să analizezi fiecare aspect al vieții tale, personale și profesionale și să identifici acele tipare.
• Te ajută să-ți definești scopurile. A te gândi la obiectivele tale pe termen scurt și lung nu e o treabă ușoară. Primul lucru pe care e bine să-l faci este să-ți dai seama care sunt visele tale. Ele, de obicei, sunt „amestecate” cu obiectivele tale. Gândește neconvențional și devino puțin „nerealistă” la început. Această abordare te ajută nu numai să vezi care sunt obiectivele tale, dar vei descoperi lucruri de care nici nu erai conștientă că vrei să le îndeplinești. Odată ce ai ales obiectivele pe termen scurt, te poți gândi la o modalitate realistă de a le duce la îndeplinire.
• Identifică influențele pozitive și negative. În viața fiecărei persoane sunt influențe bune și mai puțin bune, însă nu întotdeauna oamenii conștientizează asta. E posibil ca lipsa evoluției tale personale să fie un rezultat al alegerii greșite a anturajului. Este posibil ca oamenii din jurul tău să nu te susțină în atingerea țelurilor tale.
Este cineva în viața ta care nu te lasă să vorbești despre visele tale, te face să te simți că nu meriți sau e ceva mai subtil, doar evită conversațiile? Acestea sunt semne că nu te susțin, deci devin influențe negative. Pe de altă parte, este important să te înconjori de oameni care să te facă să te simți motivate și inspirată.
• Te ajută să-ți confrunți fricile și anxietățile. Introspecția îți scoate la suprafață fricile, anxietățile, nesiguranțele. Toate aceste emoții te împiedică să evoluezi. Poate ți-e frică de succes sau descoperi că anxietatea ta nu te lasă să acționezi și să ieși zona călduță în care nu evoluezi. Poți descoperi o lume întreagă doar punându-ți câteva întrebări.
Mini-ghid de auto-reflecție
1.Cum să începi
Ești pregătită să te iei la întrebări? Vestea bună este că nu ai cum să greșești și că o poți face în stilul și ritmul tău. E un proces are nu se termină niciodată, este parte din călătoria minunată spre tine și dezvoltarea ta.
2.Pune-ți întrebări reflexive
Cea mai simplă modalitate este să-ți adresezi întrebări care să te ajute să devii mai reflexive și mai conștientă de sine. Iată câteva exemple care te pot ajuta:
• Gândurile mele negative îmi influențează viața într-un mod negativ?
• De ce mă plâng cel mai mult?
• Mi-am stabilit vreun obiectiv?
• Lucrez pentru a-mi atinge obiectivele?
• Ce am făzut azi și aș fi putut face diferit?
• Ce dificultăți întâmpin cel mai des?
• Ce fac eu concret pentru creșterea mea interioară? (evoluția mea)
3.Scrie zilnic într-un jurnal
Scrierea zilnică într-un jurnal este una dintre cele mai bune metode de a te cunoaște și a evolua. Poți folosi jurnalul atunci când vrei să răspunzi la întrebările de mai sus, dar și ca parte a rutinei zilnice, pur și simplu scriind despre gândurile și emoțiile pe care le experimentezi peste zi. Încearcă să transformi journaling-ul într-o practică regulată, fie că scrii dimineața, sau în mașină, în timp ce-ți aștepți copiii șă vină de la diverse activități.
4.Fii sinceră cu tine
Este absolut esențial să fii onestă. Auto-reflecția nu e ceva ce trebuie să împărtășești cu alții. Păstrează doar pentru tine și fii sinceră până la capăt. Dacă nu ai acest curaj nici nu vei putea ajunge să fii „varianta ta cea mai bună”.
5.Verifică-te din când în când
Dacă ai scris prima oară în jurnal acum o lună, acum e timpul să răspunzi din nou la acele întrebări, apoi să compari răspunsurile și să vezi cât de departe (sau nu) ai ajuns. Vei observa și în ce aspecte mai ai nevoie de ajustări, îmbunătățiri.
6.Ia-ți timp de reflecție în fiecare zi
Este nevoie să te autoanalizezi în mod continuu (în fiecare zi, sau săptămână). Poți să-ți închei ziua cu o introspecție, poți chiar s-o consemnezi în jurnal.
7.Încheie ziua cu auto-reflecția
În felul acesta poți să vezi cât de mult ai evoluat și ce schimbări poți face în obiceiurile zilnice pentru a-ți schimba mind-set-ul pentru ziua de mâine. Răspunde-ți la aceste întrebări:
• Ce ai făcut astăzi care săt e ajute să te dezvolți (să evoluezi)?
• Ai descoperit ceva nou azi?
• Oamenii din viața ta te susțin?
După cum vezi, sunt multe modalități de a aborda această evoluție personală. Scopul este să-ți observi viața nu numai din perspectiva a ceea ce ți se întâmplă, dar și prin prisma acțiunilor tale și a motivațiilor din spatele acțiunilor. Mult succes!