Uleiul esențial de eucalipt este cel mai des folosit ca decongestionant în inhalațiile cu abur, pentru ameliorarea simptomelor de răceală, gripă și alte afecțiuni respiratorii.
Eucaliptul face parte din familia Mirtacee și există peste 600 specii, dintre care 20 sunt folosite pentru producerea uleiurilor esențiale. Iată câteva specii folosite pentru prepararea uleiurilor esențiale: eucalyptus globulus, eucalyptus radiata, eucalyptus smithi, eucaliyptus polybractea, eucalyptus citridora). Uleiul esențial se obține prin distilare la abur, din frunze și ramuri. Planta este mereu verde și variază de la arbuști la arbori de dimensiuni mari, cu frunze ovale, flori albe și scoarța gri deschis. Originar din Australia, se găsește și în bazinul mediteranean, mai ales în Portugalia. Astăzi este cultivat aproape peste tot în lume, în China, America, India, Europa.
Eucaliptul are note de vârf proaspete, camforate, cu tonuri lemnoase. Se poate combina armonios cu esențele extrase din copaci, cu plantele aromatice, cu levănțica și lămâia.
Beneficiile uleiului esențial de eucalipt
Dintre principalele proprietăți terapeutice amintim: analgezic, antireumatic, bactericid, astringent, antispastic, balsamic, decongestionant, dezodorizant, diuretic, expectorant, febrifug.
Îl găsim în compoziția multor preparate farmaceutice pentru eliberarea căilor respiratorii (pastile, siropuri, inhalații, supozitoare, produse pentru igienă dentară etc).
Fiind bogat în oxizi monoterpenici, uleiul de eucalipt are proprietăți expectorante și mucolitice, favorizând expectorația secrețiilor care blochează căile respiratorii. De asemenea, este un puternic bactericid, eliminarea făcându-se pe cale pulmonară și renală. Luptă împotriva infecțiilor cauzate de ciupercile microscopice (micozele). Este util în caz de ciupercă a piciorului, mătreață, herpes.
Uleiul de eucalipt are efect antiinflamator, inhibând inflamația bronșică, articulară și musculară. Are efect antiparazitar, ucigând paraziții.
De asemenea, uleiul de eucalipt se dovedește a fi eficient și împotriva ciupiturilor de insecte (în special împotriva țânțarilor).
Efectul său analgezic este binecunoscut. Masajul cu ulei esențial de eucalipt (diluat cu ulei purtător) poate fi eficient împotriva durerilor musculare, articulare, reumatice, ligamente luxate etc. Zona dureroasă se masează blând, cu mișcări în sensul acelor de ceasornic, cu ulei de eucalipt.
Uleiul esențial de eucalipt limpezește mintea, atenuează durerile de cap și nevralgiile. Este stimulant, revigorant și purificator. Se poate folosi în meditație pentru a conferi mai multă relaxare și claritate. Atenuează oboseala, facilitează luarea deciziilor. Este un tonic al energiilor subtile, mai ales cele de la nivel pulmonar.
Uleiul esențial de eucalipt acționează predominant asupra celei de-a cincea chakre (a comunicării sau chakra gâtului), unde îmbină toate acțiunile sale unice cu cele calmante și expectorante. Se spune că poate purifica locurile care sunt încărcate cu energie negativă (unde au avut loc certuri, conflicte etc).
Cum se poate utiliza:
Se poate aplica pe piele, dar diluat cu ulei purtător. Aplicat topic, prin masaj, eliberează tensiunile din corp și calmează durerile musculare.
Se poate inhala cu ajutorul unui difuzor electric de cameră. Este de preferat să se utilizeze acest ulei esențial în combinație cu alt ulei esențial (cedrul, lavandă, lămâi, pin, rozmarin, cimbru) pentru a evita riscul iritației mucoase. Se pot face inhalații de aburi (se adaugă o picătură de ulei esențial într-un bol cu apă fierbinte și eventual adăugați și altă aromă), apoi inhalați timp de 1-2 minute.
Inhalație uscată – Îmbină un șervețel cu două picături de ulei esențial de eucalipt și miroase-l la nevoie. Sau picură 1-2 picături de ulei esențial de eucalipt în palme, freacă-le între ele, apoi fă mâinile căuș în fața nasului și inhalează. Sau se poate adăuga într-un creion nazal, îl poți combina cu alte arome.
Băi calde în cadă – Se pot adăuga trei picături de ulei esențial de eucalips și trei de ulei esențial de lavandă în apa de cadă, înainte de baie. Au efect calmant.
Pe cale orală, formulă diluată, dar în cazuri excepționale și numai cu acordul medicului.
Atenție!
Nu este recomandată utilizarea sa fără avizul medicului în caz de astm alergic. De asemenea, uleiul nu se recomandă copiilor mai mici de 12 ani. Poate fi iritant pentru piele și mucoase.