Sunt darul cel mai de preț pe care natura îl oferă, cu generozitate, oamenilor.
„Calea către vindecare începe cu o baie aromatică și un masaj zilnic.” (Hipocrate)
Acum doi ani am descoperit uimitoarea lume a uleiurilor esențiale. La început a fost curiozitatea, a urmat o perioadă de încercări și confirmări, iar mai târziu s-a instalat „dependența”. Poate părea un termen nepotrivit, pentru că dependența are un sens negativ; însă odată ce am început să cunosc multiplele beneficii pe care uleiurile le-au adus în viața mea, nu am putut să mai renunț la ele. Le folosesc pentru mirosul lor atractiv, pentru a-mi echilibra emoțiile, a-mi induce o stare de bine și, nu în ultimul rând, pentru a-mi susține sănătatea și frumusețea.
Uleiurile esențiale sunt lichide hidrofobe (nu se amestecă cu apa), aromate și concentrate, foarte complexe. Ele conțin sute de compuși chimici volatili (se evaporă ușor la temperatura camerei), care se extrag din plante prin diverse metode – presare la rece, distilare cu aburi etc. Aceste uleiuri se obțin din flori, fructe, semințe, rădăcini, scoarță, frunze, rășină. Uleiurile esențiale mai sunt cunoscute și sub numele de uleiuri volatile sau uleiuri eterice.
Termenul „esențial” folosit aici nu înseamnă indispensabil pentru corpul uman, cum este cazul termenilor „aminoacid esențial” sau „acid gras esențial”, care sunt denumiți astfel deoarece sunt solicitați nutrițional de către organism. Spunem despre un ulei că este „esențial” în sensul că el conține „esența” plantei (acel parfum caracteristic al plantei din care este extras).
Cum alegem un ulei esențial?
Uleiurile esențiale pure sunt substanțe foarte concentrate, care au un efect mult mai puternic decât planta din care sunt obținute. Sunt recomandate doar uleiurile pure, de calitate, nealterate, provenite din culturi organice crescute în mediile lor naturale, pentru care nu s-au folosit substanțe sintetice (fertilizatori, pesticide, insecticide etc.). Există instituții care inspectează și certifică materiile prime, în Europa este ECOCERT.
Atunci când cumpărăm un ulei esențial, pe ambalaj trebuie să fie scris: numele producătorului, denumirea în limba producătorului, denumirea în limba latină a plantei (genul și specia), țara de origine, cantitatea, partea plantei din care a fost obținut uleiul, procedeul prin care a fost obținut, chemotipul, tipul de cultură în care planta a fost crescută, numărul de lot, perioada de valabilitate. De asemenea, pe ambalaj trebuie să se găsească mențiunea „100% natural”. Dacă pe etichetă nu sunt scrise aceste detalii, cel mai probabil uleiul nu este nici pur, nici natural.
Foarte important este tipul ambalajului, dar și culoarea acestuia. Acesta trebuie să fie din sticlă de culoare închisă – brună, albastră etc. Sticla nu permite contaminarea uleiului cu substanțe toxice, ca în cazul plasticului, de exemplu. Culoarea închisă nu permite ca lumina din exterior să altereze culoarea și compoziția chimică a uleiului. Recipientul trebuie să fie bine închis, fiind volatile, uleiurile se pot evapora sau își pot pierde din proprietăți.
Cum se folosesc?
Uleiurile esențiale pot fi utilizate în mai multe moduri:
– extern, topic – se aplică pe piele, dar nu direct, ci diluate în ulei purtător. Uleiul purtător este un ulei vegetal utilizat pentru a dilua un ulei esențial, cu scopul de a evita iritarea pielii. Exemple de uleiuri purtătoare: de măsline, de migdale dulci, de jojoba, de avocado, de floarea soarelui, de macadamia, de sâmburi de caise, de semințe de struguri, de cocos fracționat etc. Această metodă permite corpului să absoarbă uleiul, acesta intră în fluxul sanguin și are rezultate vizibile pentru îngrijirea pielii; este, de asemenea, adecvată pentru tratarea durerilor musculare și inflamațiilor.
– administrare internă – folosind capsule vegetale sau adăugate în apă, ceai, sucuri sau chiar mâncare. Atenție! Nu toate uleiurile sunt recomandate pentru uz intern, citiți etichetele și prospectele înainte de a le folosi. Folosește doar uleiuri certificate și aprobate de instituții specializate. Se recomandă folosirea cu moderație, evitând utilizarea uleiurilor în exces.
– aromatic – inspirând direct aromele din uleiurile esențiale sau folosind difuzoare. Prin inhalare se pot stimula zone ale sistemului limbic (acea parte a creierului care care controlează ritmul cardiac, tensiunea arterială, respirația și are rol în gestionarea emoțiilor, coordonează simțul mirosului și memoria pe termen lung). Uleiul esențial se poate mirosi direct din sticlă sau poți utiliza un inhalator nazal (creion nazal). Dacă folosești un difuzor electric, pune câteva picături de ulei în apă, pentru a dispersa uleiul în aer. O altă opțiune este să pui una-două picături de ulei esențial în palme, pe care le freci între ele și apoi să inspiri din palmele făcute căuș.
Aromaterapia
Cunoscută și folosită încă din antichitate, în zilele noastre aromaterapia este considerată o formă naturală de medicină alternativă, holistică, ce folosește uleiurile esențiale pentru a crea o stare de bine în plan fizic, psihic și spiritual. Pentru că uleiurile esențiale au capacitatea de a pătrunde profund în structura celulei, aromaterapia crește capacitatea înnăscută a organismului de a se regenera și de a se vindeca.
Aromaterapia nu înseamnă doar folosirea uleiurilor esențiale. Ea implică tratarea cauzelor principale ale bolilor, alături de tratarea simptomelor acestora, și stimularea capacității naturale a organismului de a-și redobândi echilibrul.
În practica aromaterapiei, aceste uleiuri – odată diluate – sunt aplicate pe piele, mirosite, puse în apa de baie sau tamponate pe o pernă, astfel încât aroma lor să fie dispersată în aer. Unele săpunuri și loțiuni pot fi făcute cu uleiuri esențiale și utilizate ca produse de aromaterapie.
Pentru aromaterapie se pot folosi:
– difuzoare;
– spray-uri aromatice;
– inhalatoare nazale (creioane nazale);
– săruri de baie;
– uleiuri și creme pentru ten și corp;
– creme sau loțiuni pentru masaj sau aplicare topică;
– vaporizatoare faciale;
– comprese calde și reci;
– măști cu argilă.
Beneficiile aromaterapiei
Acestea sunt doar câteva din mulțimea de beneficii pe care uleiurile esențiale le au pentru minte și corp:
– gestionează durerile de tot felul;
– îmbunătățesc calitatea somnului;
– cresc imunitatea;
– reduc stresul, agitația și anxietatea;
– reduc inflamațiile;
– calmează durerile musculare și ale articulațiilor;
– tratează durerile de cap și migrenele;
– atenuează efectele secundare ale chimioterapiei;
– ameliorează disconfortul provocat de travaliu;
– combat bacteriile, virusurile și fungii;
– îmbunătățesc digestia și tranzitul intestinal;
– sprijină îngrijirea paliativă în cazul cancerului;
– țin insectele la distanță.
Reacții adverse
Mulți oameni cred în mod greșit, pentru că uleiurile esențiale sunt produse naturale, că acestea nu provoacă efecte secundare. Dacă nu sunt folosite conform instrucțiunilor, cu precauție și moderație, pot apărea reacții adverse. De aceea, este necesară o documentare corespunzătoare înainte de a folosi un ulei esențial.
Efecte secundare potențiale ale uleiurilor esențiale:
– iritații sau chiar arsuri – diluează întotdeauna uleiurile cu un ulei purtător înainte de a-l aplica pe piele. Aplică mai întâi o cantitate mică pe o zonă mică a pielii pentru a testa eventualele reacții.
Atenție! Uleiurile citrice pot crește fotosensibilitatea pielii, deci nu te expune la soare după ce ai aplicat pe piele aceste uleiuri, o consecință putând fi hiperpigmentarea pielii.
– crize de astm – deși uleiurile esențiale sunt sigure pentru majoritatea oamenilor când sunt inhalate, pentru persoanele cu astm unele uleiuri pot crea disconfort, dacă sunt folosite incorect.
– dureri de cap – uleiurile esențiale pot ajuta persoanele care au dureri de cap, dar inhalarea în exces poate duce la un efect invers.
Uleiurile esențiale vor fi folosite cu precauție de către gravide.
Folosind uleiurile esențiale ne apropiem de natură, restabilind armonia dintre corp și minte. Bun venit în lumea uleiurilor esențiale, este un univers fascinant care așteaptă să fie descoperit!